sábado, 26 de octubre de 2024

Els gambosins i les novatades entre caçadors

Una de les típiques bromes o novatades que se'ls realitzen als joves caçadors, o aquelles persones que no estan experimentats en la pràctica de l'àmbit cinegètic o el coneixement del camp, era la de cercar o caçar durant la seua primera eixida, una criatura misteriosa, denominada com el gambosí. Un animal que com molts sabem, forma part del folklore mitològic del nostre territori peninsular.

El gambosí és descrit com un animal àgil, semblant a un ratolí i un talp, que té una xicoteta cua, amb unes arpes esmolades, que són les que l'ajuden a cavar en les galeries en les que s'amaga, a més de no tindre nas.

Gambosí o Gambutzí: descubrecoca.com/2017/09/vamos-cazar-gamusinos-detras-del.html

Depenent de la regió que visitem, les característiques i habilitats esmunyadisses d'aquest van variant. En el nostre territori, se diu que té un pelatge marró o fosc, amb grans orelles i uns ulls brillants que li permeten desenvolupar part de la seua vida durant la nit, moment en el qual se li conta a la gent que hi ha més probabilitats de topar-se amb aquest.

David Gómez de Mora

davidgomezdemora@hotmail.com

Mi foto
Profesor de enseñanza secundaria, con la formación de licenciado en Geografía por la Universitat de València y título eclesiástico de Ciencias Religiosas por la Universidad San Dámaso. Investigador independiente. Cronista oficial de los municipios conquenses de Caracenilla, La Peraleja, Piqueras del Castillo, Saceda del Río, Verdelpino de Huete y Villarejo de la Peñuela. Publicaciones: 25 libros entre 2007-2024, así como centenares de artículos en revistas de divulgación local y blog personal. Temáticas: geografía física, geografía histórica, geografía social, genealogía, mozarabismo y carlismo local. Ganador del I Concurso de Investigación Ciutat de Vinaròs (2006), así como del V Concurso de Investigación Histórica J. M. Borrás Jarque (2013).