lunes, 12 de mayo de 2014

2001-2006, un quinquenni amb diversos episodis de neu a Vinaròs

Sabem que veure una precipitació de neu en el nostre municipi pot resultar un fet inusual, fins i tot, en temporades en les quals es registren mínimes que arriben a descendir per sota dels zero graus, com succeeix a gener o febrer. Cosa que no ha impedit com durant el “breu” període d'un lustre, arribaren a registrar-se fins a tres episodis d'aquest tipus en la nostra localitat, i que a continuació passem a recordar:


15 de desembre de 2001

A mitjan de desembre del 2001, es produeix una entrada d'aire Siberià, que va acabar traduint-se en fortes nevades d'especial intensitat en la zona de Catalunya, i part del territori valencià. Una data que acabaria passant a la història de la nostra ciutat, per ser la primera caiguda de neu que es registrava des del començament del segle XXI.

L'esdeveniment tan sols va durar un escàs interval de temps, ja que l'endemà només es veien algunes superfícies gelades, que havien quedat a l'ombra en varis punts apartats del terme municipal.

El fenomen resultà bastant peculiar, ja que es va produir en l'estació de la tardor. En principi, un episodi sense molta transcendència, però que dins del nostre registre climàtic local si que la va tindre, ja que només aproximadament un 20% dels episodis de neu que s'han produït al municipi, ho han fet en aquesta temporada de l'any.

Pocs dies després, abans de l'arribada del Nadal, tornava a penetrar un altra massa d'aire fred procedent del nord, que deixaria al seu pas nevades i mínimes bastant remarcables, encara que ja sense cap rastre de neu a Vinaròs.


Foto de la neu a Vinaròs la vesprada del 15/12/2001 en la plaça Jovellar. Emili Fonollosa


1 de març de 2005

Durant l'hivern de 2005 van caure molts rècords, la qual cosa ens revela la intensitat amb la qual es va viure el fred per aquells primers mesos de l'any.

La força de l'ona de fred de finals de eixe gener, va eclipsar en part algunes posteriors, com va ser l'ocorreguda des del 27 de febrer fins als dos primers dies de març.

En el cas d'aquesta, la neu vindria a Vinaròs l'1 de març, jornada en la qual altres pobles més meridionals del territori, i que s'integraven dins de l'interior de les províncies de València i Alacant, quedaren incomunicats per les acusades precipitacions en forma de gel.

A diferència del que va ocórrer a 2001, en aquesta ocasió el front fred procedia de l'Àrtic.


28 de gener de 2006

Ni tan sols havia passat més d'un any des de la precipitació nival de principis de març del 2005, quan de nou la petita serra de l'Ermita de Vinaròs tornava a cobrir-se de blanc per uns instants. Fins al moment, han passat més de sis anys, i l'estampa no ha tornat ha repetir-se.

Les estadístiques ens diuen que en teoria no ha de faltar molt de temps per a què en aquest hivern (o en un dels que li precedisquen), es torne a produir una jornada com la de 2001, 2005 o 2006.

Molts encara recordem des d'aquella data diversos esdeveniments d'aiguaneu o perdigons de gel, alguns dels quals es van manifestar en les festes de carnestoltes, i que per diferents factors atmosfèrics, poc va faltar per a què es traduïren en precipitacions de neu, tal i com va succeir durant aquest darrer febrer del present 2012, en diversos municipis del sud de Tarragona (molt propers al nostre).

David Gómez de Mora

davidgomezdemora@hotmail.com

Mi foto
Profesor de enseñanza secundaria, con la formación de licenciado en Geografía por la Universitat de València y título eclesiástico de Ciencias Religiosas por la Universidad San Dámaso. Investigador independiente. Cronista oficial de los municipios conquenses de Caracenilla, La Peraleja, Piqueras del Castillo, Saceda del Río, Verdelpino de Huete y Villarejo de la Peñuela. Publicaciones: 20 libros entre 2007-2023, así como centenares de artículos en revistas de divulgación local y blog personal. Temáticas: geografía física, geografía histórica, geografía social, genealogía, mozarabismo y carlismo. Ganador del I Concurso de Investigación Ciutat de Vinaròs (2006), así como del V Concurso de Investigación Histórica J. M. Borrás Jarque (2013).