viernes, 4 de marzo de 2022

Breus apunts dels Climent de Cinctorres

Entre els llinatges que van integrar les elits socials de la localitat de Cinctorres, no podem obviar el cas dels Climent. Cognom que encara continua estant expandit entre moltes de les famílies d'aquesta zona. Els Climent van ser una estirp de ramaders de les muntanyes dels Ports, que mantingueren sota el seu control algun mas, a banda de moltes finques i que compartirien amb altres famílies amb les quals celebraran contius enllaços matrimonials, sent el cas dels Deusdat o els Ripollés.

La vinculació del seu nom amb alcaldes, regidors i gent de pes durant els últims segles a Cinctorres els va fer prevaler com una casa amb possibles, fet que queda constatat entre els lligalls que componen l'arxiu municipal de la població.

Seguint amb el patró endogàmic tan característic d'enclavaments rurals amb polítiques tancades i aparaulades segons la disponibilitat de béns dels seus contraents, els Climent entendran que la permanència en aquest lloc o com a màxim al voltant de diferents termes a la rodona, els valdrà per a no viure allunyats del seu nucli de poder, i d'aquesta manera continuar entaulant aquest tipus de politiques matrimonials amb famílies de la zona.

Adjuntem a continuació imatges d'alguns dels habitatges que sabem per mediació del treball “Cinctorres. Els nous temps” (1999), en el que s’informa de les residències que van estar a mitjans del segle XVIII en mans d'aquesta nissaga cinctorrana.

 

Residència de Josep Climent de Leonor al 1745. Carrer de les Parres-Piera

Residència de Josep Climent, hereu de Pere al 1745. Carrer de la Lloma

Detall de la entrada de la casa de Josep Climent al carrer de la Lloma

 

Residència de Joan Climent, hereu de Patricio Querol al 1745. Carrer de la Lloma

Residència de Miquel Climent del Mas al 1745. Carrer de l'esglèsia

David Gómez de Mora


Obra consultada:

* Varis autors (1999). Cinctorres. Els nous temps. Tortosa. Cinctorres Club, 276 f.

davidgomezdemora@hotmail.com

Mi foto
Profesor de enseñanza secundaria, con la formación de licenciado en Geografía por la Universitat de València y título eclesiástico de Ciencias Religiosas por la Universidad San Dámaso. Investigador independiente. Cronista oficial de los municipios conquenses de Caracenilla, La Peraleja, Piqueras del Castillo, Saceda del Río, Verdelpino de Huete y Villarejo de la Peñuela. Publicaciones: 20 libros entre 2007-2023, así como centenares de artículos en revistas de divulgación local y blog personal. Temáticas: geografía física, geografía histórica, geografía social, genealogía, mozarabismo y carlismo. Ganador del I Concurso de Investigación Ciutat de Vinaròs (2006), así como del V Concurso de Investigación Histórica J. M. Borrás Jarque (2013).