sábado, 30 de marzo de 2013

La Biblioteca Miralles d'en Jaume - Gil Cortina. Una biblioteca vinarossenca sobre el dret dels segles XVII-XVIII

Des del dimarts 2 d'abril, i fins al dia 30 del mateix mes, l'associació exposarà a la seva seu, una magnífica col·lecció amb algunes de les obres que formen part del que fins al moment és una de les biblioteques personals més destacades de l'antic Vinaròs, concretament la pertanyent a la família Miralles d'en Jaume – Gil Cortina.

La història d'aquesta biblioteca és bastant peculiar, ja que fa una dècada, el conjunt de llibres van ser descoberts accidentalment pel difunt i cèlebre historiador local, José Antonio Gómez Sanjuán, qui durant les obres prèvies a l'enderrocament de la casa pairal de la família Gil Cortina, per pura casualitat va arribar a rescatar a temps.

En el seu conjunt, tal com remarcava Ramón Redó, aquests llibres formen part d'una col·lecció única al territori valencià, a causa de la seva antiguitat com per la qualitat de les obres, centrant-se en temes d'àmbit jurídic, com a resultat de la professió que exercien els seus antics propietaris.

Entre els membres destacats d'aquesta família, i que com diem, eren posseïdors d'aquesta biblioteca, ens trobaríem amb Jaume Miralles d'en Jaume, així com també Jaume Miralles Gil.

Respecte al senyor Jaume Miralles d'en Jaume, sabem que va ser un prestigiós advocat, i que ja residia en aquesta casa del carrer Sant Cristóbal al segle XVII, on posteriorment ho faria la família Gil Cortina, just en el lloc on avui es troba edificada la nova Caixa Rural de Vinaròs. La família Miralles d'en Jaume estava molt vinculada amb el món de la justícia i l'administració, per aquest motiu el germà de Jaume, Pere Miralles d'en Jaume, també va acabar ocupant el càrrec de jurat de la vila en 1647, a més de trobar-se citat en els Establiments del Lloctinent de Justícia d’eixe mateix any.

Pel poc que sabem d'aquestes persones, els Miralles d'en Jaume, eren integrants del noble llinatge dels Miralles de Vinaròs. En l'enciclopèdia il·lustrada de Ramón Redó, aquest ens diu la següent informació sobre el referit Jaume Miralles d'en Jaume (possiblement pare i fill): “Lloctinent de Comanador i Batlle de Vinaròs des del 3 d’agost de 1650, en què va ser nomenat per el Magnífic Carles de Mor, Doctor en Drets del Consell de Sa Magestat, Assessor de la Batllia General de la Ciutat i Regne de València, en nom del procurador general Francesc de Cardona, Almirall d’Aragó, i Comanador de la Comanda de Vinaròs i Benicarló. Ocupà el càrrec fins l'any 1652. També ocupà el càrrec de lloctinent de Justícia en 1599; jurat en 1607 i 1624. En 1604, sent majoral del Santíssim junt amb Jaume Covarsí va encarregar una peanya per a dur la custòdia a l'escultor de la Vila, Felip Febrer. En els “Establiments de la Vila del Lloctinent de Justícia” és nomenat com Magnífic Senyor i Ciutadà (noble)”.

Respecte a Jaume Miralles Gil, i que de la mateixa manera sembla que podia haver estat un descendent directe del personatge anteriorment esmentat, aquest continuava residint durant el segle XVIII en el mateix habitatge que el lloctinent Miralles d'en Jaume.

Miralles Gil va arriba a ser “Doctor en Dret, Síndic Personer de l’Ajuntament en 1790 i alcalde ordinari de Vinaròs en 1794. En 18 d’abril de 1790 va informar sobre l’almoina dels qui coïen pà i havien de donar a la Parroquial, així com en qualitat de fiscal, va verificar i autenticar en 1785 les relíquies de Santa Victòria quan aquestes van arribar a la nostra vila” (Redó 2012).

La formació i paper que van anar adquirint aquesta nissaga d'advocats va permetre que entre els segles XVII i XVIII s'anés acumulant i consolidant una destacada col·lecció d'obres amb les que treballaven, donant finalment lloc a l'espectacular biblioteca privada dels Miralles d'en Jaume – Gil Cortina, la qual, ara des de l'associació tenim el plaer de presentar-vos.

David Gómez de Mora

Bibliografía consultada:

- Redó Vidal, Ramón (2012). L'Enciclopèdia Il.lustrada de Vinaròs. A.C.A.V.

davidgomezdemora@hotmail.com

Mi foto
Profesor de enseñanza secundaria, con la formación de licenciado en Geografía por la Universitat de València y título eclesiástico de Ciencias Religiosas por la Universidad San Dámaso. Investigador independiente. Cronista oficial de los municipios conquenses de Caracenilla, La Peraleja, Piqueras del Castillo, Saceda del Río, Verdelpino de Huete y Villarejo de la Peñuela. Publicaciones: 20 libros entre 2007-2023, así como centenares de artículos en revistas de divulgación local y blog personal. Temáticas: geografía física, geografía histórica, geografía social, genealogía, mozarabismo y carlismo. Ganador del I Concurso de Investigación Ciutat de Vinaròs (2006), así como del V Concurso de Investigación Histórica J. M. Borrás Jarque (2013).