jueves, 21 de marzo de 2013

Un any dedicat a la noblesa local des de la A.C.A.V.

La noblesa (eixe grup reduït de l'antiga piràmide social), ha tingut una importància ressenyable en la història de municipis com el nostre, a causa del paper que ha exercit en l'evolució socioeconòmica de la localitat.

Tal i com ja hem comentat amb anterioritat, la seua influència no ha arribat a ser tan accentuada com en altres punts de la Península, encara que és també igual de cert, que el control exercit en la major part dels principals càrrecs locals, estava quasi sempre baix el seu domini.

Escut heràldic que s'atribueix als Oset, sent possiblement de Josep Julián i Oset, al voltant de 1750. Fons de l'A.C.A.V.

Durant els mesos venidors, des de la nostra associació s'efectuaran diferents activitats, que se centraran en algunes xarrades i col·loquis, on s'aclariran diverses qüestions, com el protagonisme del noble vinarossenc i diputat a la Corts de Cadis, D. Baltasar Esteller i Ferrán; la història del noble llinatge local dels Febrer de la Torre, així com alguns aspectes de la noblesa vinarossenca durant els segles XVII-XVIII, entre altres moltes activitats, que s'orientaran en dita línia.

Sense cap dubte, ens espera una interessant sèrie de reunions i intercanvis d'idees, sobre una temàtica de la què fins al dia d'avui coneixem molt poques dades, i que amb tota seguretat, servirà per a aportar noves referències a tindre en compte, de cara a un millor coneixement de la història de la nostra localitat.


David Gómez de Mora

davidgomezdemora@hotmail.com

Mi foto
Profesor de enseñanza secundaria, con la formación de licenciado en Geografía por la Universitat de València y título eclesiástico de Ciencias Religiosas por la Universidad San Dámaso. Investigador independiente. Cronista oficial de los municipios conquenses de Caracenilla, La Peraleja, Piqueras del Castillo, Saceda del Río, Verdelpino de Huete y Villarejo de la Peñuela. Publicaciones: 20 libros entre 2007-2023, así como centenares de artículos en revistas de divulgación local y blog personal. Temáticas: geografía física, geografía histórica, geografía social, genealogía, mozarabismo y carlismo. Ganador del I Concurso de Investigación Ciutat de Vinaròs (2006), así como del V Concurso de Investigación Histórica J. M. Borrás Jarque (2013).