martes, 9 de marzo de 2021

Peníscola i Vinaròs fa gairebé uns dos-cents anys enrere

La prèvia dels rebels de 1822-1823 era el prolegòmen a la dècada posterior en la qual s'allistaran molts d'aquells integrants que representaran les files revoltades de la primera guerra carlina.

Així va succeir amb un grup d'artillers que es van establir a Peníscola, i on el governador del lloc, don Carlos Ulman Rohde (i qui com sabem es va acabar allistant en el gruix realista), va manar a un oficial i 15 d'aquells artillers que anasen a “reforçar” la bateria del fort de Vinaròs.

L'objectiu era afeblir la posició vinarossenca, consolidada en una societat liberal on emergia el prototip d'una burgesia que abanderava uns interessos polítics que la convertiran en el principal bastió anti-absolutista del Baix Maestrat. Els vinarossencs ràpidament es va adonar de la maniobra efectuada des de Peníscola, rebutjant hàbilment l'entrada d'aquell contingent d'homes que van ser retornats cap a la localitat del tómbol.

Passat el temps, sabem que Ulman ja no exercia com a governador en aquest municipi, fet que no impediria que estigués preparant un setge cap a Peníscola, gràcies al suport d'una partida de rebels d'Alcalà de Xivert i molts altres natius de la roca.

A aquelles altures ningú discutia que tot el municipi era un espai bolcat amb les idees absolutistes, doncs el nou governador sol·licitava ajuda a Vinaròs, detallant que només comptava amb 32 homes de confiança, en contra dels “molts enemics que tenia” dins de les seves muralles, tal i com va reflectir per escrit.

Al mes següent d'aquests fets, Ulman amb una columna de 1500 homes va aconseguir derrotar a 500 soldats que es dirigien cap a Vinaròs.


Peníscola. Any 1841

No hi havia dubte que Peníscola durant el segle XIX es va acabar convertint en una plaça defensiva controlada per la corona, on els seus habitants per a res compartiran els interessos estipulats des de Madrid. Peníscola sempre havia estat representat com un enclau que malgrat mirar cap a la mar, mantindrà una mentalitat tradicional, arrelada al camp i a les seues costums. Vinaròs d'altra banda es presentava com el referent del canvi. Un espai d'acolliment, obert cap a l'exterior, on comerciants i llauradors acomodats podien demostrar com una situació economicament favorable, era una oportunitat de creixement que es materialitzarà a través del enriquiment que reportarà el cultiu de la vinya.

Mentres tant Peníscola continuava tenint multitud d'adeptes absolutistes entre els seus veïns. Encara i la llunyania en la qual es trobava Ulman, el militar seguiria guardant relació amb alguns dels insurrectes que alli vivien, per aquest motiu no ens sorpren que les seves idees poc variaren quan després de la mort de Ferran VII i residint a Sevilla, no dubtaria en conspirar per a l'aixecament carlí de Ronda i la seva regió muntanyenca.

David Gómez de Mora

Bibliografia:

* Meseguer Folch, Vicent (1991). “Vinaròs durante la sublevación realista de 1822-1823”. II Congrés d'Història del Maestrat. 189-202 pp. Ajuntament de Vinaròs

davidgomezdemora@hotmail.com

Mi foto
Profesor de enseñanza secundaria, con la formación de licenciado en Geografía por la Universitat de València y título eclesiástico de Ciencias Religiosas por la Universidad San Dámaso. Investigador independiente. Cronista oficial de los municipios conquenses de Caracenilla, La Peraleja, Piqueras del Castillo, Saceda del Río, Verdelpino de Huete y Villarejo de la Peñuela. Publicaciones: 25 libros entre 2007-2024, así como centenares de artículos en revistas de divulgación local y blog personal. Temáticas: geografía física, geografía histórica, geografía social, genealogía, mozarabismo y carlismo local. Ganador del I Concurso de Investigación Ciutat de Vinaròs (2006), así como del V Concurso de Investigación Histórica J. M. Borrás Jarque (2013).