jueves, 18 de marzo de 2021

Puig Roda, símbol d'identitat

El 18 de març de 1865 naixia un dels grans pintors que ha donat la terra de Castelló: Don Gabriel Puig Roda. Autor costumista de reconeixement internacional, i que malgrat el seu prometedor futur va decidir tornar als seus orígens. Ja ho diuen, la cabra tira a la muntanya, i Puig Roda no va dubtar a instal·lar-se a Vinaròs quan els seus quadres ja estaven escampats per diferents parts del globus terraqüi. En aquell moment tenia 38 anys. 

Gabriel representava el romanticisme d'aquells que estimen el lloc del qual procedeixen. Eixos que no obliden l'essència més pura de l'entorn en el que s'han criat. 

Fill d'una família llauradora de Tírig, va ser becat en diverses ocasions, la qual cosa li va permetre eixir de les terres del Maestrat (Madrid, Roma, París...). Casaria amb una veïna del seu poble, i en 1903 decideix instal·lar-se de manera permanent a Vinaròs. Allí en una sénia de la raval de Càlig li arribaria la inspiració de moltes de les seues obres. 

 Tipus del Maestrat (1914) 

Amb el seu pinzell plasmarà tradicions, indumentàries i personatges que defineixen la cultura del poble valencià. Sempre que podia s'escapava pels entorns de la comarca, i com a home forjat en el camp, va adquirir algunes terres, en les quals va plantar ametlers on a banda s'entretenia amb la seua escopeta. 

Gabriel va morir amb només 54 anys. Encara així el llegat artístic que deixaria serà tremendament ric. Puig Roda va ser més que un pintor. 

Puig Roda va ser un home del seu temps, compromés plenament amb els valors de la recuperació de les arrels dels pobles, amb una aguda i particular sensibilitat per la vida quotidiana de les societats rurals de la qual venia i sempre es va sentir orgullós. 

David Gómez de Mora

davidgomezdemora@hotmail.com

Mi foto
Profesor de enseñanza secundaria, con la formación de licenciado en Geografía por la Universitat de València y título eclesiástico de Ciencias Religiosas por la Universidad San Dámaso. Investigador independiente. Cronista oficial de los municipios conquenses de Caracenilla, La Peraleja, Piqueras del Castillo, Saceda del Río, Verdelpino de Huete y Villarejo de la Peñuela. Publicaciones: 20 libros entre 2007-2023, así como centenares de artículos en revistas de divulgación local y blog personal. Temáticas: geografía física, geografía histórica, geografía social, genealogía, mozarabismo y carlismo. Ganador del I Concurso de Investigación Ciutat de Vinaròs (2006), así como del V Concurso de Investigación Histórica J. M. Borrás Jarque (2013).