lunes, 15 de junio de 2020

Breus anotacions sobre la dona peniscolana segles enrere

Antonia Bayarri i Martorell va ser una de les moltes peniscolanes que va néixer a principis del segle XIX, i que sent nena va viure el desterrament al qual es va sotmetre a una part considerable de la seva població amb motiu de les guerres napoleòniques.
Resulta curiós llegir el seu certificat de defunció present en el Arxiu Municipal, ja que s'aprecia com malgrat els seus 76 anys d'edat, i el fet de trobar-nos durant la segona meitat del segle XIX, a aquesta se li qualifica amb la professió de llauradora. I és que en realitat aquella era l'ocupació a la qual s'havia dedicat durant tota la seva vida, a més de la direcció de la seva llar i la família. El ser dona no li privava del dret a posseir un patrimoni, independentment de les normes que legalment sempre van donar una major autoritat a la figura de l'home.
Com molts sabeu, fins no fa tant de temps en la documentació del registre civil referent a les dones, no era estrany que en l'apartat informatiu de la professió laboral, poguéssim llegir ressenyes com la de “a sus labores”, “del hogar” o “ama de casa”.
El matriarcarlisme ha estat una dels senyes d'identitat que centúries enrere va definir a la societat castellonenca en molts dels seus municipis. Per això encara a la fi del segle XIX, en algunes localitats es van continuar reflectint uns certs trets d'aquella personalitat, i que en part definien l'estructura psicosocial de la seva gent. Un fenomen especialment arrelat en les poblacions apartades de les grans urbs, on els quefers diaris i els costums difícilment s'alteraven amb el transcurs de les generacions. Peníscola va ser sense cap dubte un d'aquests enclavaments.
David Gómez de Mora

davidgomezdemora@hotmail.com

Mi foto
Profesor de enseñanza secundaria, con la formación de licenciado en Geografía por la Universitat de València y título eclesiástico de Ciencias Religiosas por la Universidad San Dámaso. Investigador independiente. Cronista oficial de los municipios conquenses de Caracenilla, La Peraleja, Piqueras del Castillo, Saceda del Río, Verdelpino de Huete y Villarejo de la Peñuela. Publicaciones: 20 libros entre 2007-2023, así como centenares de artículos en revistas de divulgación local y blog personal. Temáticas: geografía física, geografía histórica, geografía social, genealogía, mozarabismo y carlismo. Ganador del I Concurso de Investigación Ciutat de Vinaròs (2006), así como del V Concurso de Investigación Histórica J. M. Borrás Jarque (2013).