domingo, 29 de marzo de 2020

La teoria de l'ànima de Plató


L'origen de l'ànima de Plató probablement té la seua base a l'escola pitagòrica. Per a ell aquesta té tres funcions i parts, que òbviament la diferencien del món material, per aquest motiu s'integrarà dins d'una dimensió contrària (l'espiritual).
L'ànima pot ser racional (dedicada a la raó), passional (defensora de l'ordre) i sensual (més convulsa). Seguint el criteri classificador, cadascuna representa els tres nivells socials que Plató considera primordials perquè la societat funcione.
Els filòsofs dedicats a la raó, segons ells són els qui han de dirigir la política, i per tant, marcar les pautes del sistema. En una part inferior estarien els soldats (encarregats de vetlar pel compliment dels principis dels qui manen) i un tercer grau, el més baix, on entrarien la resta de treballadors, i que segons Plató mai arribarien a ser bons governants, per la qual cosa assumeix que han de seguir les pautes indicades pels qui entenen el que és correcte.

Imatge: mitologia.guru

Plató presenta diverses proves seguint la seua teoria de les idees, en les quals pretén demostrar la immortalitat de l'ànima. Partint del seu principi dualista, si existeixen elements materials que muten i es corrompen, també hauria d'haver-hi altres invisibles, immutables i eterns, en els quals òbviament es trobaria l'ànima.
Un altre factor que ressenya, és que el coneixement forma part de l'ànima, considerant que s'activa a través del nostre record, com si d'una idea heretada es tractara, que per tant mai s'ha corromput, i s'ha transmés de manera permanent. Per això si hem rebut aquest coneixement, és perquè existeix una perduració en el temps que va més enllà de la vivència material.
A tot això Plató afegix que les ànimes que han usat el sentit de la raó existiran feliçment de manera permanent, en canvi les que hagen efectuat fets indignes pagaran el càstig d'haver-se deixat portar per les passions que l'han dominada en el seu món corromput. Es tracta d'un estira-i-arronsa constant en el qual ha d'imperar la raó, per damunt dels nostres impulsos, que automàticament ens estan allunyant d'ella.
De nou tornem a veure reflectida en aquesta teoria la mentalitat conservadora de Plató (clarament aristocràtica), on creu fonamental l'existència d'un ordre per jerarquies, en el que cada nivell estigue controlat per un superior, on només una minoría (que és la més preparada i capacitada), pot conduir-nos cap a la veritat.
David Gómez de Mora

davidgomezdemora@hotmail.com

Mi foto
Profesor de enseñanza secundaria, con la formación de licenciado en Geografía por la Universitat de València y título eclesiástico de Ciencias Religiosas por la Universidad San Dámaso. Investigador independiente. Cronista oficial de los municipios conquenses de Caracenilla, La Peraleja, Piqueras del Castillo, Saceda del Río, Verdelpino de Huete y Villarejo de la Peñuela. Publicaciones: 25 libros entre 2007-2024, así como centenares de artículos en revistas de divulgación local y blog personal. Temáticas: geografía física, geografía histórica, geografía social, genealogía, mozarabismo y carlismo local. Ganador del I Concurso de Investigación Ciutat de Vinaròs (2006), así como del V Concurso de Investigación Histórica J. M. Borrás Jarque (2013).