domingo, 5 de abril de 2020

Els masos en el terme municipal de Vinaròs

Malgrat els forts vincles amb el món marí que té un espai litoral com Vinaròs, no hem d'oblidar que juntament amb les terres de cultiu, el sector ramader va tenir certa importància al llarg de la seva història. Només cal recercar la seva toponímia, per a ser conscients d'aquest fet, especialment a la costa nord.

Noms de partides com els Boverals, lo Triador, les Deveses i d'altres que enriqueixen la identitat geogràfica de la nostra terra, són el petit exemple d'una forma de vida, de la qual avui a penes existeixen mostres decents.
La ramaderia en les terres del nord de Castelló va ser una realitat estesa per tot el seu territori. Si en la zona dels Ports de Morella, com en l'àrea prelitoral es va convertir en una forma de vida cotidiana, ací tindrem alguns enclaus amb força elements en comú.
En aquest sentit jugaran un paper important els masos i els masets. Una construcció de caràcter rural, estesa des de l’Edat Mitjana a la Corona d'Aragó, i que presentava les peculiaritats d'estar realitzada en zones aïllades, i en les que hi havia una explotació combinada de caràcter agrícola, com fonamentalment de tipus ramader.
Des dels primers moments es convertiran en punts de cert prestigi, ja que els seus posseïdors disposaran de bens i recursos. En moltes ocasions els propietaris els arrendaven, perquè d'aquesta manera els treballessin altres persones, alhora que la seva família vivia còmodament en un lloc millor comunicat. Encara que això no sempre passava, perquè el masover o inquilí podia conviure amb els pastors i jornalers que en temporades concretes li auxiliaven en les tasques del camp.
Mas de la Parreta

Els masos podien tenir diferents dimensions, a més d’algunes altures, que li donaven major port i vigor a l'edifici. Eren focus amb total autonomia, doncs allí es molia la farina, a més de produir oli, fabricar formatge o extraure carn, gràcies a la tradicional matança del porc.

Alguns fins i tot arribaven a tindre un celler, perquè si hi havia camps de vinyes, era normal que el seu propietari destinés una part per a la producció de vi a nivell personal. Tampoc hem d’oblidar el colomar, normalment aïllat a l'estructura residencial, i que conformava part d'aquell entramat arquitectònic. Sense cap dubte, el mas era un signe d’identitat que realçava la personalitat de la vida del pagès.

En el cas de Vinaròs, els masos que es conserven en l'actualitat (amb algunes excepcions), són masets o petites cases de camp, que antigament van dominar una major explotació, avui ja abandonada o que amb prou feines ha arribat en un pèssim estat de conservació.

Coneixem els noms d’alguns d’aquests: lo Mas de la Closa, lo Mas d’en Borràs, lo Mas d’en Brau, lo Mas de Noguera, lo Mas de Mestres, lo Mas d’Anglés, lo Mas del Pastor, lo Mas de la Parreta o lo Mas del Pí, per citar alguns exemples.

La majoria dels que van existir en la nostra franja litoral no tenien l'envergadura que podrem apreciar en els de les zones d'interior, sent com a molt de dues plantes, a més de disposar d'un complement hortícola, on no podia faltar una sènia.

Aquest sector social el conformava la mitjana burgesia rural. Eren famílies que crearan nissagues, prou destacades dins de l'àmbit local, a banda que alguns dels seus membres sempre intentaran tindren algun fill dins del clergat, doncs això encara li donarà més nom al clan, junt algun representant en els grups de poder municipal, ja que sempre era important tindre influències dins del consistori. Moltes vegades també els veurem com principals contribuents en els seus respectius municipis, a causa del patrimoni que tenien.


David Gómez de Mora

davidgomezdemora@hotmail.com

Mi foto
Profesor de enseñanza secundaria, con la formación de licenciado en Geografía por la Universitat de València y título eclesiástico de Ciencias Religiosas por la Universidad San Dámaso. Investigador independiente. Cronista oficial de los municipios conquenses de Caracenilla, La Peraleja, Piqueras del Castillo, Saceda del Río, Verdelpino de Huete y Villarejo de la Peñuela. Publicaciones: 20 libros entre 2007-2023, así como centenares de artículos en revistas de divulgación local y blog personal. Temáticas: geografía física, geografía histórica, geografía social, genealogía, mozarabismo y carlismo. Ganador del I Concurso de Investigación Ciutat de Vinaròs (2006), así como del V Concurso de Investigación Histórica J. M. Borrás Jarque (2013).