martes, 7 de abril de 2020

La vida dels llauradors en el nord de Castelló

El camp ha estat l'estructura productiva on la economia va anar creixent des del període Neolític fins a la irrupció de la industrialització, i posterior aparició del sector serveis. Un món actualment relegat a la història, però que va definir la identitat dels nostres avantpassats.

Un escenari, on es barrejava el sacrifici, la vida en família i la necessitat d'una bona gestió que permetés als propietaris explotar els seus recursos. En aquells camps de manera aïllada i tranquil·la, es barrejaven molts sentiments que acabaven modelant a un home introvertit, ofegat per unes preocupacions que només podia entendre ell.

Era una vida on tot estava connectat. Els còdols que sortien del sòl en el moment de llaurar la terra, es recol·lectaven i aprofitaven per a consolidar les obres de la barraca o reforçar els murs de pedra que ací denominem com a “marges”, indispensables per a frenar l'erosió i desgast del sòl (especialment en les zones abancalades).

Els petits i mitjans propietaris sempre que podien aixecaven aquest tipus d'obres juntament amb la seva corresponent barraca o cases de camp, que en el cas de les últimes, realitzaven a base de maons i teules, presentant a vegades sostres voltats, i que només s'habitaven de manera temporal en èpoques de collites, a més de guardar les eines del camp.

Pel que respecta a les barraques, aquestes s'utilitzaven especialment al setembre, durant la recollida de les garrofes. En el cas de Peníscola, com les festes patronals sempre queien en aquest mes, la temporada començava just l'endemà de la seva finalització. Algunes de les construccions arribaven a ser readaptades, per a assemblar-se a cases de cultiu, mitjançant la col·locació de portes, junt altres elements auxiliars, fet pel qual s'allunyaven del que denominaríem estrictament com a tècnica tradicional de pedra en sec.

Barraca de pedra en sec a Vinaròs. Foto del autor

Recordem que en el nostre territori, i especialment a Peníscola, en la documentació de tipus civil, les dones amb béns agrícoles arribaran a aparèixer designades amb l'ofici de llauradora, col·laborant en les labors de camp, tant o més que els homes.

El vi (la varietat del negre carlón, i famós al llarg del segle XIX), va fer que bona part del secà es dediqués a l'explotació de vinyes. Tampoc faltaven els terrenys de blat, a més de garrofers i oliveres que conformaven el secà castellonenc. Molts dels que controlaven una part considerable de bestiar, residien en el que es coneixia com a mas. Una construcció més complexa, acompanyada per diversos edificis auxiliars, en els quals per norma general els seus propietaris vivien permanentment.

Els masovers eren famílies que disposaven de majors recursos, la qual cosa juntament amb la tinença de bestiar, els obligava a que haguessin de residir en el mateix lloc on treballaven. Òbviament el seu estatus en el món agrícola era superior, permetent-los en moltes ocasions estar al capdavant de les famílies més riques del poble.

David Gómez de Mora

davidgomezdemora@hotmail.com

Mi foto
Profesor de enseñanza secundaria, con la formación de licenciado en Geografía por la Universitat de València y título eclesiástico de Ciencias Religiosas por la Universidad San Dámaso. Investigador independiente. Cronista oficial de los municipios conquenses de Caracenilla, La Peraleja, Piqueras del Castillo, Saceda del Río, Verdelpino de Huete y Villarejo de la Peñuela. Publicaciones: 20 libros entre 2007-2023, así como centenares de artículos en revistas de divulgación local y blog personal. Temáticas: geografía física, geografía histórica, geografía social, genealogía, mozarabismo y carlismo. Ganador del I Concurso de Investigación Ciutat de Vinaròs (2006), así como del V Concurso de Investigación Histórica J. M. Borrás Jarque (2013).