martes, 7 de abril de 2020

La Comunitat dels “Montes de Irta”

El dia 8 de setembre de 1907, Peníscola aprovava de manera formal una iniciativa que li serviria per a millorar la situació econòmica dels seus ciutadans, davant la situació d'estancament en la qual el municipi es veia afectat des de feia diverses generacions.

Si la invasió francesa ja feia gairebé un segle que havia transcorregut, la ciutat continuava patint una sèrie de seqüeles, encadenades una després de l'altra, i que van afectar severament al teixit social de la localitat. Sense cap dubte els danys per l'ocupació napoleònica, van tenir una forta repercussió demogràfica, perquè s'estima que un terç de la població va morir durant el període en el qual la major part dels seus habitants van haver d'exiliar-se a la serra i altres pobles.

Després d'aquella tornada, se succeirien epidèmies com les viscudes en temps del còlera, i que com sabem van ser devastadores. Peníscola com a enclavament militar, també va haver de bregar amb les guerres carlines, on malgrat l'escassa iniciativa de molts dels seus habitants per la defensa del bàndol Isabelí, van pagar en primera persona les restriccions econòmiques que comportava el confinament en la roca…, tot sigués per la defensa de la seva plaça, com a resultat dels interessos que tenia el governador i els soldats allí presents.

Poc abans que aquelles persones tinguessin temps de restablir la modesta economia local, la filoxera danyava encara més un poble que venia ferit per les contínues problemàtiques que no podia llevar-se de damunt.

Davant un panorama replet de desgràcies i un aïllament notori respecte els municipis dels seus voltants, Peníscola va prendre la iniciativa en la cerca de mesures que li permetessin confortar part de la qualitat de vida dels seus veïns, sent precisament en aquesta comunitat on es trobaria una decisió carregada d'esperança que milloraria tota perspectiva negativa.

En un article de Juan Bautista Simó (1982), s'esmenten les diverses partides del terme municipal que es dedicaran a ús comunal, per a poder extreure pedra, terra, carbó, així com per a portar el bestiar, tallar llenya, produir calç, caçar, pescar, juntament amb l'explotació de diferents espècies vegetals, per part d'aquells veïns que ho consideraren. Per això es va decidir crear una agrupació que permetera l’aprofitament legal d’aquest tipus de recursos.

Es tractava d’un privilegi, que venia en realitat des de moltíssim temps enrere. A mitjan segle XIX, l'ús d'aquells enclavament comunitaris, va estar a punt de perillar com a resultat de les lleis desamortitzadores, que pretenien posar-ho a subhasta, tal com ja havien fet amb els béns controlats pel clergat.


Finalment es van adquirir amplis extensions de terres, comprades a diversos grans propietaris del poble, entre les quals estaba la de don Ramón Castell i Roca, qui posseïa una muntanya sense cultius i que va comprar a l'Estat en 1899, així com un altre ampli espai muntanyenc, aconseguit en 1892 per donya Antonia Ayza i Ayza, vídua de Domingo Sanz Castell. Un enclau que al poble era conegut amb el nom de la muntanya de Santa Llúcia”.

Finalment l'agrupació es va formalitzar, continuant amb el transcurs del temps. Sabem per exemple que a mitjan dels anys vuitanta es va acordar que només podien ser membres d'aquesta comunitat, aquells veïns de Peníscola, que de manera fefaent demostressin ser descendents directes de les persones fundadores, i que en total representaven 194 veïns.
Un privilegi, que es recoltza en el dret que des de temps antics han tingut els habitants de la localitat per a poder explotar els recursos naturals de la seva terra. Coneixem per referències històriques, els problemes i plets que sorgiren entre Peníscola contra els veïns de Benicarló i Vinaròs, com a resultat que aquests acudien fins a les seves muntanyes per a proveir-se de llenya o transitar amb el ramat. Un llistat de concòrdies, que cobraran especial força durant el període climàtic de la Petita Edat de Gel (1500-1800), on la falta de recursos va determinar situacions molt critiques.
David Gómez de Mora
Notes:
* Simó Castillo, J. B. (1982). “Los orígenes de la comunidad de los montes de Irta”. Revista Peñíscola, nº56

davidgomezdemora@hotmail.com

Mi foto
Profesor de enseñanza secundaria, con la formación de licenciado en Geografía por la Universitat de València y título eclesiástico de Ciencias Religiosas por la Universidad San Dámaso. Investigador independiente. Cronista oficial de los municipios conquenses de Caracenilla, La Peraleja, Piqueras del Castillo, Saceda del Río, Verdelpino de Huete y Villarejo de la Peñuela. Publicaciones: 20 libros entre 2007-2023, así como centenares de artículos en revistas de divulgación local y blog personal. Temáticas: geografía física, geografía histórica, geografía social, genealogía, mozarabismo y carlismo. Ganador del I Concurso de Investigación Ciutat de Vinaròs (2006), así como del V Concurso de Investigación Histórica J. M. Borrás Jarque (2013).